Allmän information

Ombyteskläder
När det gäller ombyteskläder ber vi Er alla att se över Era barns lådor, galonkläder och stövlar.

Det är viktigt att era barn har med sig utebyxor till förskolan eftersom vi byter om efter utelek. Barn som leker ute blir sandiga och smutsiga och det är naturligtvis för att slippa sandiga golv, soffor etc.

Vi vill att Ni ser till att det finns ombyten för innevistelse, samt en extra uppsättning ombyteskläder ifall barnen behöver byta om (kissolycka eller spiller mjölk). Även strumpor och underkläder behövs.

Vi ber Er även att märka så mycket som möjligt av barnens utrustning. Då är det lättare för oss (och vikarier) att se till att kläder inte kommer bort.

Respektera våra tider
Vi vill be Er att försöka hålla Era tider för lämning och hämtning. Till er som lämnar till frukost ber vi vara uppmärksamma på att en lugn stund betyder mycket för matron för barnen. Vi möter inte upp i hallen utan ni får komma in till frukostbordet. Vi börjar frukosten strax innan 8.00.

Tänk på att ringa om ni blir försenade vid t ex hämtning. Era barn frågar ibland när mamma eller pappa kommer och vill se på klockan och det kan bli oroligt eller ledsamt när de får vänta.

Det är viktigt att vi har ett aktuellt schema för era barns tider på förskolan och att det följs då vi planerar personal efter detta.

Hämtning av annan person än familjemedlem
Många av er är uppmärksamma på att vi behöver veta om någon annan än mamma eller pappa kommer för att hämta barnet. Detta för att vi inte vill att någon skall kunna hämta Era barn utan ert medgivande. Det är Barnens säkerhet vi tänker på, ring gärna en extra gång!

Utvecklingssamtal
Vi kommer att erbjuda Er alla ett utvecklingssamtal. Den personal som är ansvarig för Ert barn kommer att kontakta Er för att boka in en tid. Helst ser vi att ni kan komma på förmiddagarna då vi är fler personal och då är det lättare att gå ifrån för ett samtal. Utvecklingssamtalet är ett tillfälle då vi får pratas vid och tala om Ert barn och kanske kring de funderingar ni har som föräldrar.

Vi vill också informera alla föräldrar om det som gäller för tillfället från barn- och ungdomsnämnden (pedagogiska nämndernas stab) kommunen:

– Barn som har minst en arbetssökande förälder får vistas på förskolan 20 h/vecka. Det innebär att barnet får komma 4 timmar om dagen (9.00-13.00) eller andra tider som personal och föräldrar kommer överens om. Sommarlovet är barnen lediga.

– 15 h/vecka för barn till föräldraledig med syskon (9.00-12.00). Det finns även möjlighet i vissa fall att ha barnen färre dagar i veckan fler timmar. Det viktiga är kontinuitet för Ditt Barn och att den lediga dagen är densamma varje vecka. Prata med personalen om ni har andra önskemål på tider!

– Allmän förskola kan erbjudas fr.o.m. hösten det år barnen fyller tre år. Barnet är på förskolan 15 h/veckan avgiftsfritt men följer skolåret. Det betyder att lov och andra dagar då skolbarnen är lediga är även barn som går allmän förskola lediga.

– Inga barn på förskolan under klämdagar som har en förälder hemma på grund av arbetslöshet eller föräldraledighet. Detta gäller även om man har ledig dag.

– Om föräldrarna har semester så skall barnet också få vara ledig och ha semester.

Övrig information

– Vi lämnar ut lappar om ledighet inför jul, påsk, sommarsemester m m. Vi behöver veta närvaroantalet på barnen för att kunna se vikariebehovet samt göra matbeställningar.

– Vi försöker se till att ha samma vikarier som kommer in, då vi anser att det är viktigt för barnen att ha personer nära sig som de känner igen. Detta är tyvärr omöjligt ibland och vi ber er ha överseende med detta.

GRINDARNA till förskolans område SKALL ALLTID VARA STÄNGDA.

Det är för ditt barns säkerhet.