Traditioner

Vi är noga med att lyfta traditioner på förskolan och att fira dessa tillsammans med barnen. Enligt läroplanen för förskolan ska barnen få ta del av det svenska kulturarvet. De traditioner vi firar är:

FÖDELSEDAGAR: Alla barn firas när de fyller år. Den som fyller får ha kungakronan på sig och sitta på guldstolen, medan de andra sjunger och grattar. Varje barn får på sin födelsedag en present och förskolan bjuder på isglass. Observera att föräldrar inte behöver ordna någon glass/tårta. Detta är för att minska det söta i förskolan och för att alla barn tål isglass. Vänligen respektera detta!

ALLA HJÄRTANS DAG: Firar vi genom att prata om denna dag och göra passande pyssel till nära och kära.

FETTISDAGEN: Varje år får barnen baka sin egen semla och göra den på sitt eget vis. Smaken är som baken!

VÅFFELDAGEN: Mellanmålet denna dag består naturligtvis av våfflor.

PÅSK: Vi har påskfest på förskolan, fredagen innan påsklovet för att alla barn ska få vara med. De som vill klär ut sig till påskgummor och påskgubbar. Vår berömda Kanin brukar komma på besök och lämna lite gott och nyttigt tilltugg. Självklart pratar vi också om varför vi firar påsk. De äldsta barnen får gå på påsksamling i Hoppets kapell.

FÖRSKOLANS DAG: Denna dag brukar vi fira med drop-in-fika då föräldrarna får komma och se vad vi gör på förskolan. Tillsammans hittar vi på roliga aktiviteter.

SOMMARFEST: Har vi i samband med skolavslutningen varje år. Här tackas femåringarna av som ska börja förskoleklassen till hösten och vi sjunger tillsammans några sånger för föräldrarna. Vi grillar korv och går på tipspromenad och barnen får ansiktsmålning om de vill.

ÄNGLAFEST: Har vi för att fira alla helgona. Barnen får komma utklädda som änglar denna dag och vi firar med en riktig fest. Sång, dans och lite gott att äta. Hur en ängel ser ut? Bara fantasin sätter gränser så låt fantasin flöda!

NOBELDAGEN: Varje år på Nobeldagen kommer ”Kungen” på besök och delar ut medaljer eller diplom till barnen för att de är så bra kompisar. Vi dukar upp med långbord och får äta en Nobellunch som vår egen kock har lagat till oss.

LUCIA: Under november och december tränar vi på Luciasånger som vi sedan sjunger för våra föräldrar under Lucia. Vi har vår luciafest i Vallbykyrkan där barnen får bjuda föräldrarna på sina hembakade pepparkakor.

JUL: Självklart lyfter vi julens traditioner under december månad. Vi pysslar, sjunger, firar advent, klär julgranen och pratar om varför vi firar jul. De äldre barnen får gå på adventssamling i Hoppets kapell.

JULGRANSPLUNDRING: Varje nytt år inleds med julgransplundring då vi sjunger och dansar runt granen. Vi äter popcorn och har roligt tillsammans.